Bulletalie

Uit EurosWiki

Een bulletalie is een vertraagde lijn die op ruime en voor de windse koersen aan de giek en een vast punt op het voorschip wordt geknoopt. De bulletalie trekt de giek naar voren in het geval van een klapgijp en voorkomt op die manier dat de giek met een enorme kracht overzwaait en daarmee schade aan mens of schip aanricht. Tijdens een klapgijp met een bulletalie gijpt dus slechts het grootzeil.

Een bulletalie wordt veel gebruikt op zee, omdat je daar langere tijd dezelfde koers vaart en daarmee vaak minder alert bent op mogelijke klapgijpen. Daarnaast heb je op zee sneller last van grotere golven waarop het schip kan gaan rollen en zo tijdelijk een beetje binnen de wind te varen.

Een bulletalie kan ook worden gebruikt voor het trimmen van het grootzeil. Door de giek vast te zetten tussen de kraanlijn, de grootschoot en de bulletalie, kan de giek in iedere stand worden gefixeerd. Op deze manier is de stand van de giek ook niet afhankelijk van de beweging van de boot. Het nadeel is dat de twist niet meer vanzelf wat toeneemt wanneer de druk in het zeil toeneemt.