Buitenboordmotor: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
k
Regel 1: Regel 1:
Een '''Buitenboordmotor''' is een motor die, in tegenstelling tot een inboord [[dieselmotor]], aan de buitenkant van de boot is bevestigd. Buitenboordmotoren starten meestal niet als je ze heel snel nodig hebt. Buitenboordmotoren lopen op benzine met of zonder [[mengsmering]]. Het wel of niet gebruiken van mengsmering hangt af van of het een [[tweetakt]] of [[viertakt]] motor betreft.  Een buitenboordmotor wordt vaak afgekort tot '''bbm.'''
+
Een '''buitenboordmotor''' is een motor die, in tegenstelling tot een inboord [[dieselmotor]], aan de buitenkant van de boot is bevestigd. Buitenboordmotoren starten meestal niet als je ze heel snel nodig hebt. Buitenboordmotoren lopen op benzine met of zonder [[mengsmering]]. Het wel of niet gebruiken van mengsmering hangt af van of het een [[tweetakt]] of [[viertakt]] motor betreft.  Een buitenboordmotor wordt vaak afgekort tot '''bbm.'''
  
 
== Het startklaarmaken van een benzine buitenboordmotor ==
 
== Het startklaarmaken van een benzine buitenboordmotor ==

Versie van 3 jun 2009 08:01

Een buitenboordmotor is een motor die, in tegenstelling tot een inboord dieselmotor, aan de buitenkant van de boot is bevestigd. Buitenboordmotoren starten meestal niet als je ze heel snel nodig hebt. Buitenboordmotoren lopen op benzine met of zonder mengsmering. Het wel of niet gebruiken van mengsmering hangt af van of het een tweetakt of viertakt motor betreft. Een buitenboordmotor wordt vaak afgekort tot bbm.

Het startklaarmaken van een benzine buitenboordmotor

Voordat je de motor wilt gebruiken, moet je de buitenboordmotor startklaar maken. Een aantal zaken moeten worden uitgevoerd of gecontroleerd:

  • Aansluiten benzinetank (bij externe brandstoftank)
  • Brandstof in de motor pompen met het pompje (bij externe brandstoftank)
  • Opendraaien ontluchting (op de motor of op de externe tank)
  • De motorsteun laten zakken totdat de schroef voldoende in het water steekt (meestal helemaal naar beneden)
  • Benzinekraantje openzetten/in de goede stand zetten
  • Controleren of de motor in z'n vrij staat
  • Controleren of het dodemanskoord er goed in zit

Het starten van een buitenboordmotor

Als je de motor wilt starten moet je natuurlijk voldoen aan de bovenstaande punten maar dan loopt ie nog niet. De buitenboordmotoren van Euros worden allemaal met de hand aangeslingerd. Eerst moet de gashendel op startgas ingesteld worden. Dan trek je het aantrekkoord rustig aan tot het aangrijpingspunt waarna je met een stevige ruk de motor kan starten.

Als de motor koud is kan je de choke gebruiken. Die voegt extra benzine toe waardoor de motor dan wel start, zodra deze loopt kun je die weer uit zetten. Pas hiermee wel op! Een aantal keer de choke gebruiken verzuipt de motor en dan moet je heel vaak de motor aanslingeren om alle overbodige benzine er weer uit te krijgen als je dit nog lukt. Een veilige verhouding is ongeveer 2x zonder choke voor elke 1x met. Je moet je ondertussen ook gaan afvragen waarom je motor niet start zeker als hij dat in het verleden wel soepeler deed.

Als een motor koud is en zeker als je hem daarna op weinig toeren wilt gebruiken is het soms verstandig om hem eerst in z'n neutraal wat gas te geven zodat hij wat op temperatuur komt.

Het stoppen van de motor

Draai het gas met de gashendel helemaal dicht, schakel naar de neutraal en druk op de stopknop.

Als je hem niet meer gaat gebruiken/opklappen draai dan de ontluchting en benzinekraan ook weer dicht.