Noordzee en Prik: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
k
 
 
Regel 1: Regel 1:
De '''Noordzee''' is een binnenzee van de Atlantische Oceaan in Noordwest-Europa, met een gemiddelde diepte van 94m. Het kaartje hieronder geeft de gehele Noordzee weer. Veel meer gedetaileerde informatie over de Noordzee is te vinden op [http://nl.wikipedia.org/wiki/Noordzee deze] Wikipedia site.
+
Een '''prik''' is een lange stok of tak die in het water als [[boei|laterale betonning]] voor een [[geul]].
  
<googlemap lat="56.170023" lon="3.603516" zoom="5" height="450">
+
Prikken hebben meestal een (reflecterend) gekleurd bandje zodat je kunt zien of de prik de rode of groene zijde van een vaargeul voorstelt. Bij een groene prik worden de takken naar boven of naar beneden bijeen gebonden. Ook daaraan kan je zien of het een spitse groene of juist een stompe rode [[ton]] voorstelt. Door aanvaringen met boten kan een prik echter onbedoeld van de takken ontdaan worden, of breekt hij vlak boven het wateroppervlak af. Bepalen of het een rode of groene prik is, kan dan lastig zijn.
55.702355, 2.592773, De Noordzee
 
52.230888, 6.840706, Enschede
 
</googlemap>
 
  
== Zie ook ==
+
Soms is er verwarring in de naamgeving met de [[staak]]. Een prik wordt dan "staak" genoemd.
* [http://nl.wikipedia.org/wiki/Noordzee http://nl.wikipedia.org/wiki/Noordzee]
 
  
[[categorie:vaarwater]]
+
[[categorie:zeilterm]]

Versie van 17 aug 2007 21:22

Een prik is een lange stok of tak die in het water als laterale betonning voor een geul.

Prikken hebben meestal een (reflecterend) gekleurd bandje zodat je kunt zien of de prik de rode of groene zijde van een vaargeul voorstelt. Bij een groene prik worden de takken naar boven of naar beneden bijeen gebonden. Ook daaraan kan je zien of het een spitse groene of juist een stompe rode ton voorstelt. Door aanvaringen met boten kan een prik echter onbedoeld van de takken ontdaan worden, of breekt hij vlak boven het wateroppervlak af. Bepalen of het een rode of groene prik is, kan dan lastig zijn.

Soms is er verwarring in de naamgeving met de staak. Een prik wordt dan "staak" genoemd.