Waardige en Buitenboordmotor: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
k
 
 
Regel 1: Regel 1:
Een '''waardige''' is iemand die [[waardig]] is voor een bepaalde boot. Als waardige mag je ook [[stem|stemmen]] uitdelen om andere mensen waardig te maken. Aan boord van elke Eurosboot moet altijd een waardige zijn. Uitzondering hierop vormt het [[varen onder toezicht]].
+
Een '''Buitenboordmotor''' is een motor die, in tegenstelling tot een inboord [[dieselmotor]], aan de buitenkant van de boot is bevestigd. Buitenboordmotoren starten meestal niet als je ze heel snel nodig hebt. Buitenboordmotoren lopen op benzine met of zonder [[mengsmering]]. Het wel of niet gebruiken van mengsmering hangt af van of het een [[tweetakt]] of [[viertakt]] motor betreft. Een buitenboordmotor wordt vaak afgekort tot '''bbm.'''
  
Interessante discussies komen voor zodra er op één boot meerdere waardigen aanwezig zijn. De vraag is dan altijd wie er formeel "de waardige" speelt en wie er dus verantwoordelijk is en in kritische situaties de uiteindelijke beslissing neemt. Een probleem tijdens het varen met twee of meerdere waardigen, is dat beide waardigen van elkaar denken dat de ander "de waardige" speelt en beide waardigen dus niet op zitten te letten. Dit wil nog wel eens tot rare situaties en soms zelfs schade lijden, wat bij de rest van de vereniging vaak vragen oproept, "want er waren zelfs twee waardigen aan boord!"
+
== Het startklaarmaken van een benzine buitenboordmotor ==
 +
Voordat je de motor wilt gebruiken, moet je de buitenboordmotor startklaar maken. Een aantal zaken moeten worden uitgevoerd of gecontroleerd:
 +
* Aansluiten benzinetank (bij externe brandstoftank)
 +
* Brandstof in de motor pompen met het pompje
 +
* Opendraaien ontluchting (op de motor of op de externe tank)
 +
* De [[motorsteun]] laten zakken totdat de schroef voldoende in het water steekt (meestal helemaal naar beneden)
 +
* Benzinekraantje openzetten
 +
* Controleren of de motor in z'n vrij staat
 +
<br>
  
[[Categorie:Euros Woord]]
+
 
 +
[[Categorie:Bootonderdeel]]

Versie van 15 jan 2007 18:06

Een Buitenboordmotor is een motor die, in tegenstelling tot een inboord dieselmotor, aan de buitenkant van de boot is bevestigd. Buitenboordmotoren starten meestal niet als je ze heel snel nodig hebt. Buitenboordmotoren lopen op benzine met of zonder mengsmering. Het wel of niet gebruiken van mengsmering hangt af van of het een tweetakt of viertakt motor betreft. Een buitenboordmotor wordt vaak afgekort tot bbm.

Het startklaarmaken van een benzine buitenboordmotor

Voordat je de motor wilt gebruiken, moet je de buitenboordmotor startklaar maken. Een aantal zaken moeten worden uitgevoerd of gecontroleerd:

  • Aansluiten benzinetank (bij externe brandstoftank)
  • Brandstof in de motor pompen met het pompje
  • Opendraaien ontluchting (op de motor of op de externe tank)
  • De motorsteun laten zakken totdat de schroef voldoende in het water steekt (meestal helemaal naar beneden)
  • Benzinekraantje openzetten
  • Controleren of de motor in z'n vrij staat