Bouten en schroeven

Uit EurosWiki
Versie door Tesprunken (overleg | bijdragen) op 21 mrt 2010 om 10:08 (+cat)

Voor bouten en schroeven bestaan geen officiele definities. Vaak noemen we dingen met een metrische draad bouten en dingen met een zelftappende draad schroeven. Ook wordt wel naar de kop gekeken en noemen we een zeskantige kop een bout en een platte of kruiskop een schroef. In dit artikel gaan we niet echt in op deze definities, maar wordt uitgelegd wat de verschillende draden en koppen zijn die gebruikt worden.

Draden

Metrische draad is de draad die aan geduid wordt met M# waarbij # staat voor de diameter. Hierbij moet zowel de bout als hetgene waarin deze gedraaid wordt van een draad voorzien zijn. Deze draden zijn te maken door middel van Tappen en snijden.

Bij zelftappende draad hoeft er geen draad te zitten in hetgene waarin de schroef gedraaid wordt. Deze tapt namelijk zelf zijn draad (vandaar de naam). Wordt ook wel houtdraad genoemd bij houtdraadbouten. In hout hoef je ook vaak niet voor te boren bij kleine diameters. Voor grote diameters en om splijten te voorkomen is het wel aan te raden. Het indraaien van de schroef wordt er ook makkelijker van.

Koppen

  • Uitwendig zeskant. Standaard boutkop.
  • Inwendig zeskant. Ook wel inbus genoemd.
  • Kruiskop. Onder te verdelen in Phillipshead (PH) en Pozidriv (PZ). De juiste schroevedraaier gebruiken bij de juiste kruiskop vermindert de kans op slippen. Pozidriv is te herkennen aan het extra kruisje en wordt meestal gebruikt voor zelftappende schroeven. Phillipshead wordt meestal gebruikt voor metrische draad.
  • Torx. Stervormig. Ooit verzonnen zodat mensen apparaten niet makkelijk op en konden schroeven. Bitjes zijn tegenwoordig echter makkelijk verkrijgbaar, dus zijn er weer nieuwe dingen uitgevonden zoals torx met een extra puntje.

Borgen

Om metrische draad te beschermen tegen lostrillen zijn er verschillende oplossingen:

  • Klemringen. Werken alleen als de bout/moer strak aangedraaid zit.
  • Loctite. Soort lijm die wel weer los te krijgen is indien nodig.
  • Zelfborgende moeren (nyloc). Moeren met een ingebouwd nylon ringetje. Officieel mag je ze slechts 1 keer gebruiken omdat het nylon ringetje slijt.
  • Splitpen. Splitpennen mogen ook slechts eenmalig gebruikt worden.