Bok: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Reverted edits by 217.26.168.45 (Talk); changed back to last version by Harwin)
(Vervoer van de boten)
Regel 3: Regel 3:
 
De [[Ebenhaëzer]] heeft geen bok. Wel twee kleine houten bokjes: een giekbokje waar de giek op ligt als er niet gezeild wordt en een mastbokje waar de mast op komt te liggen als die gestreken is.
 
De [[Ebenhaëzer]] heeft geen bok. Wel twee kleine houten bokjes: een giekbokje waar de giek op ligt als er niet gezeild wordt en een mastbokje waar de mast op komt te liggen als die gestreken is.
  
== Vervoer van de boten ==
+
comment2
Met uitzondering van de houten bokken van de Laser 2's kunnen alle andere bokken rijden. Aan de bokken van de [[E22]]'s en de [[Waterrat]]ten worden achteraan twee wielen bevestigd. Aan de voorzijde zit een houder waarin de dissel wordt bevestigd die eventueel aan een trekker of aan de ERC-vrachtwagen kan worden vastgehaakt. Deze constructie is dus geschikt voor vervoer over de weg.
+
http://iyran33.yourfreehosting.net/bolton-evening-news-job-section.html evening jobs leeds
 
+
http://frentes28.myd.net/american-mutual-holding-company.html american mutual mortgage columbia mo
In november 2008 zijn de bokken van [[Jaffa]] en [[Jonkie]] aangepast. Deze bokken hebben sindsdien vier geboute dubbel geremde zwenkwielen (zowel het wiel als de as zijn geremd, zgn. stop-fix). Jonkie kan op deze manier makkelijk in de klusruimte van de [[loods]] worden gereden voor het schuren van het dek.
+
http://iyran33.yourfreehosting.net/alquiler-coches-aeropuerto-sevilla.html alquiler habitacion piso compartido
 +
http://iyran33.yourfreehosting.net/vacations-cancun-resort-las-vegas.html las vegas vacation club
 +
http://frentes28.myd.net/animals-before-we-were-so-rudely-interrupted.html animals euthanized each year
 +
http://iyran33.yourfreehosting.net/acadiana-high-school-lafayette-louisiana.html acadiens du nouveau brunswick
 +
http://frentes28.myd.net/glastonbury-music-festival-tickets.html glastonbury music festival tickets
 +
http://frentes28.myd.net/arts-jobs-australia.html australian jobs gov
 +
http://frentes28.myd.net/about-automated-teller-machine.html about barriers to communication
 +
http://iyran33.yourfreehosting.net/ideas-for-leaving-gifts.html wedding present gift ideas
  
 
== Klusseizoen ==
 
== Klusseizoen ==

Versie van 10 jan 2009 om 15:52

Een bok is een stalen onderstel dat ervoor zorgt dat een boot op de kant kan staan zonder om te vallen. Alle kleine bootjes hebben een bok. De Laser 2's hebben een simpele bok van hout. Na de terugvaart worden de boten met een hijskraan uit het water getild en op de bokken geplaatst. Vroeger reed de ERC de boten dan naar de oude loods.

De Ebenhaëzer heeft geen bok. Wel twee kleine houten bokjes: een giekbokje waar de giek op ligt als er niet gezeild wordt en een mastbokje waar de mast op komt te liggen als die gestreken is.

comment2 http://iyran33.yourfreehosting.net/bolton-evening-news-job-section.html evening jobs leeds http://frentes28.myd.net/american-mutual-holding-company.html american mutual mortgage columbia mo http://iyran33.yourfreehosting.net/alquiler-coches-aeropuerto-sevilla.html alquiler habitacion piso compartido http://iyran33.yourfreehosting.net/vacations-cancun-resort-las-vegas.html las vegas vacation club http://frentes28.myd.net/animals-before-we-were-so-rudely-interrupted.html animals euthanized each year http://iyran33.yourfreehosting.net/acadiana-high-school-lafayette-louisiana.html acadiens du nouveau brunswick http://frentes28.myd.net/glastonbury-music-festival-tickets.html glastonbury music festival tickets http://frentes28.myd.net/arts-jobs-australia.html australian jobs gov http://frentes28.myd.net/about-automated-teller-machine.html about barriers to communication http://iyran33.yourfreehosting.net/ideas-for-leaving-gifts.html wedding present gift ideas

Klusseizoen

Tijdens het klusseizoen staan de meeste bokken met daarop de boten in de loods. De bokken staan bij hoge voorkeur zonder wielen (i.v.m. onverwachts lek raken) met elke poot op een houten blok op de betonvloer. De houten blokken verdelen het gewicht enigszins over de vloer en voorkomen beschadigingen (deuken en krassen). Dit geldt niet voor de bokken met zwenkwielen, zij kunnen gewoon blijven staan met de rem erop. Wel moet bij alle boten de kiel worden ondersteund met blokken. Dit is beter voor de boot en bok en zorg ook dat de boot stabieler ligt (dit laatste geldt zeker voor Jaffa).

Vaarseizoen

Als het even kan is het beter voor de bokken als ze zoveel mogelijk binnen staan. Tijdens het vaarseizoen kunnen ze daarom ook het beste binnen worden gestald, de loods is dan toch vrij leeg. Dat is beter voor het staal dat niet gaat roesten, maar bovenal voorkomt het rotten en inwateren van de houten ondersteuningen. Tevens is de vloerbedekking, die op de meeste bokken zit, een ideale plek voor ongedierte dat vooral buiten leeft (vooral spinnen, met bijbehorende eitjes, vinden de bescherming van de vloerbedekking aangenaam).