Boei: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k (+cat)
Regel 1: Regel 1:
Voorwerp in het water waar je aan een bepaalde kant omheen moet.
+
Een '''boei''' is een drijvend object in het water waar je aan en bepaalde kant omheen moet.
 +
 
 +
Bij een wedstrijd vaar je langs een aantal boeien die je aan de juiste kan moet [[boeironding|ronden]]. De [[startlijn]] en de [[finishlijn]] bestaan meestal ook (deels) uit boeien. Deze boeien zijn meestal van rubber of plastic en opgeblazen met lucht. Ze liggen met een touw en een gewicht losjes verankerd op de bodem of drijven soms in het water (ze kunnen dan verplaatsen door stroming).
 +
 
 +
== Tonnen ==
 +
Bij [[navigatie]] wordt een boei meestal een [[ton]]. Tonnen geven meestal een vaargeul of vaarroute weer. Vaargeultonnen zijn groen of rood, routetonnen vaak wit met rood. Een ton die een ondiepte aangeeft wordt meestal een kardinaal genoemd. Een kardinaal is zwart met rood en moet je aan een bepaalde kant niet passeren.
 +
 
 +
Belangrijke tonnen hebben 's nachts een [[licht]] met een bepaald karakter zodat je ze gemakkelijk kunt onderscheiden als er vele tonnen bij elkaar in de buurt liggen, als je tenminste een goed bijgewerkte kaart van het gebied hebt.
 +
 
 +
 
  
Bij een wedstrijd vaar je langs een aantal boeien die je aan de juiste kan moet [[boeironding|ronden]]. De [[startlijn]] en de [[finishlijn]] bestaan meestal ook (deels) uit boeien.
 
  
Bij [[navigatie]] wordt een boei ook wel een [[ton]] of [[kardinaal]] genoemd. Boeien geven belangrijke posities aan in het water. Denk bijvoorbeeld aan een vaargeul of een ondiepte.
 
  
 
[[Categorie:Zeilterm]]
 
[[Categorie:Zeilterm]]

Versie van 31 jul 2007 20:19

Een boei is een drijvend object in het water waar je aan en bepaalde kant omheen moet.

Bij een wedstrijd vaar je langs een aantal boeien die je aan de juiste kan moet ronden. De startlijn en de finishlijn bestaan meestal ook (deels) uit boeien. Deze boeien zijn meestal van rubber of plastic en opgeblazen met lucht. Ze liggen met een touw en een gewicht losjes verankerd op de bodem of drijven soms in het water (ze kunnen dan verplaatsen door stroming).

Tonnen

Bij navigatie wordt een boei meestal een ton. Tonnen geven meestal een vaargeul of vaarroute weer. Vaargeultonnen zijn groen of rood, routetonnen vaak wit met rood. Een ton die een ondiepte aangeeft wordt meestal een kardinaal genoemd. Een kardinaal is zwart met rood en moet je aan een bepaalde kant niet passeren.

Belangrijke tonnen hebben 's nachts een licht met een bepaald karakter zodat je ze gemakkelijk kunt onderscheiden als er vele tonnen bij elkaar in de buurt liggen, als je tenminste een goed bijgewerkte kaart van het gebied hebt.