Binnenvoorstag

Uit EurosWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een binnenvoorstag wordt vaak gebruikt in combinatie met een rolgenua op de voorstag. Aan de binnenvoorstag kunnen dan kleinere stagzeilen gehesen worden zonder dat de rolgenua gestreken of gerolreefd hoeft te worden. Op grote soloboten wordt op de binnenvoorstag vaak ook een rolzeil gevoerd, waarbij er nog een kotterstag aanwezig is om zwaarweer zeilen aan te hijsen.

Het nadeel van een binnenvoorstag is dat het onmogelijk is om overstag te gaan of te gijpen met de genua, omdat de binnenvoorstag in de weg zit. De hele genua moet eerst ingerold worden en vervolgens over de nieuwe boeg weer uitgerold. Dit maakt het een oplossing die voornamelijk op offshore boten wordt gebruikt.

Een andere mogelijkheid is om de binnenvoorstag verwijderbaar te maken met een pelikaanhaak (zoals op een valk) en een wantspanner. De binnenvoorstag wordt dan tegen de mast aangeknoopt en alleen aangeslagen op het dek als er een fok aan gehesen wordt.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Het was niet mogelijk het miniatuurbestand op de doellocatie op te slaan.

Open 60 met vrnl voorstag, binnenvoorstag en kotterstag