Overleg:Meeuwenstronteiland en Shipping lane: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
 
 
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Sneekermeer.jpg|right]]
+
Een '''shipping lane''' is een soort van snelweg op zee waar de grote scheepvaart hoofdzakelijk vaart.
 +
Door het [[Kanaal]] en de [[Noordzee]] lopen enkele shipping lanes die je bij een [[oversteek]] tegen kan komen. Bij het oversteken van een shipping lane gelden speciale regels om er voor te zorgen dat je veilig aan de overkant komt.
  
Wie weet of het Meeuwenstronteiland het oude starteiland is? Dat heb ik altijd begrepen maar kan het niet terugvinden...--[[Gebruiker:Harwin|Harwin]] 12 dec 2006 01:10 (CET)
+
In de shipping lane komen de schepen langs met een snelheid van zo'n 20 [[knoop|knopen]]. Zij kunnen niet zo goed voor jou uitwijken, dus zal jij het moeten doen. Je moet daarom een shipping lane altijd loodrecht  oversteken, zonder rekening te houden met [[stroom]]. Als je moet [[kruisen]], dan steek je zodanig over dat je zo snel mogelijk door de shipping lane bent.
  
Ik heb er nog nooit van gehoord. Kan me het ook niet echt voorstellen. Er is geen enkele bebouwing, het eiland is vrij drassig, Geen oude helling faciliteiten, steigers en beschuttingsdijk zijn typisch voor een haven (niet voor een starteiland) en waarom zou het huidige eiland niet altijd al starteiland geweest zijn, het ligt veel mooier. --[[Gebruiker:Willem|Willem]]
+
Nog meer dan normaal moet je in een shipping lane goed om je heen kijken naar waar andere boten zijn. Om op safe te spelen ga je altijd achter andere boten langs, dus het is handig om hier tijdig rekening mee te houden zodat je niet op het laatst nog grote uitwijkmanoeuvres hoeft te doen. Als je zeker wilt zijn dat je achter een boot langs gaat terwijl deze nog op grote afstand is, dan kan je recht op de boot afsturen, aangenomen dat je dan niet recht op z'n punt af vaart. Op deze wijze weet je zeker dat je niet voor z'n boeg komt te liggen waar je waarschijnlijk niet wilt zijn.
  
Weet iemand wat de correcte naam is? Staat als het goed is wel op een waterkaart, ik kan het niet zo snel ergens online vinden.--[[Gebruiker:Daan|Daan]] 12 dec 2006 23:54 (CET)
+
Tegenwoordig zijn veel boten zichtbaar op de [[AIS]]. Met deze aanvulling op radar kan je goed zien waar de schepen zich bevinden en of je op ramkoers ligt of niet. Vooral bij slecht zicht verhoogt dit de veiligheid. De aanwezigheid van een AIS betekent echter niet dat je niet meer naar buiten hoeft te kijken. Niet alle boten staan altijd op het scherm.
  
Tsjah Willem, je stelt allemaal vragen waar ik het antwoord ook niet op weet. Ik hebt ooit mensen naar het Meeuwenstronteiland horen refereren met "het oude starteiland". Maar of zij fout zaten....
+
Op de [[zeezeilkaarten]] staan de shipping lanes aangegeven. Rond [[Rotterdam]] en [[Den Helder]] zijn er bijvoorbeeld grote routes (bijvoorbeeld richting [[Frankrijk]], [[Noorwegen]] en de [[Baltische zee]]), maar er tussen in is er officieel geen shipping lane. Je weet echter wel dat de boten toch van A naar B moeten, dus je kan ruwweg schatten waar ze tussen deze twee stukken shipping lane zullen zitten. Hier gelden de oversteekregels echter niet, hoewel het vaak zinnig is er op de zelfde manier mee om te gaan.
Ik kan me zo voorstellen dat er vroeger geen vaste faciliteiten zijn geweest, en als ze er waren dat ze die opgeruimd hebben. Het huidige starteiland kan later gebouwd zijn. Maar zoals gezegd weet ik t dus ook niet.--[[Gebruiker:Harwin|Harwin]] 13 dec 2006 21:19 (CET)
 
  
Daan, de echte naam van het eiland is volgens de Friesche waterkaart "Grootschar". --[[Gebruiker:Harwin|Harwin]] 13 dec 2006 21:19 (CET)
+
[[categorie:navigatie]]
 
 
Is dat de naam van het eiland of van het deel van het Sneekermeer waar het eiland ligt? In dit plaatje heeft de naam dezelfde opmaak als wateren, en niet als andere eilanden  --[[Gebruiker:Menno|Menno]] 14 dec 2006 02:33 (CET)
 

Versie van 17 okt 2007 00:51

Een shipping lane is een soort van snelweg op zee waar de grote scheepvaart hoofdzakelijk vaart. Door het Kanaal en de Noordzee lopen enkele shipping lanes die je bij een oversteek tegen kan komen. Bij het oversteken van een shipping lane gelden speciale regels om er voor te zorgen dat je veilig aan de overkant komt.

In de shipping lane komen de schepen langs met een snelheid van zo'n 20 knopen. Zij kunnen niet zo goed voor jou uitwijken, dus zal jij het moeten doen. Je moet daarom een shipping lane altijd loodrecht oversteken, zonder rekening te houden met stroom. Als je moet kruisen, dan steek je zodanig over dat je zo snel mogelijk door de shipping lane bent.

Nog meer dan normaal moet je in een shipping lane goed om je heen kijken naar waar andere boten zijn. Om op safe te spelen ga je altijd achter andere boten langs, dus het is handig om hier tijdig rekening mee te houden zodat je niet op het laatst nog grote uitwijkmanoeuvres hoeft te doen. Als je zeker wilt zijn dat je achter een boot langs gaat terwijl deze nog op grote afstand is, dan kan je recht op de boot afsturen, aangenomen dat je dan niet recht op z'n punt af vaart. Op deze wijze weet je zeker dat je niet voor z'n boeg komt te liggen waar je waarschijnlijk niet wilt zijn.

Tegenwoordig zijn veel boten zichtbaar op de AIS. Met deze aanvulling op radar kan je goed zien waar de schepen zich bevinden en of je op ramkoers ligt of niet. Vooral bij slecht zicht verhoogt dit de veiligheid. De aanwezigheid van een AIS betekent echter niet dat je niet meer naar buiten hoeft te kijken. Niet alle boten staan altijd op het scherm.

Op de zeezeilkaarten staan de shipping lanes aangegeven. Rond Rotterdam en Den Helder zijn er bijvoorbeeld grote routes (bijvoorbeeld richting Frankrijk, Noorwegen en de Baltische zee), maar er tussen in is er officieel geen shipping lane. Je weet echter wel dat de boten toch van A naar B moeten, dus je kan ruwweg schatten waar ze tussen deze twee stukken shipping lane zullen zitten. Hier gelden de oversteekregels echter niet, hoewel het vaak zinnig is er op de zelfde manier mee om te gaan.