Wekploeg en Kingsen: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
k
 
 
Regel 1: Regel 1:
Bij evenementen op of met de [[Ebenhaëzer]] is er elke dag een wekploeg. Deze groep staat iets eerder op dan de rest, ruimt de bar op en verzorgt het ontbijt. Om het wekken efficient uit te voeren is het volgende stappenplan belangrijk:
+
Drankspel dat met behulp van een pak kaarten, de benodigde alcohol en 4 tot 10 spelers gespeeld wordt. Een spel dat vooral onder jongeren en studenten populair is.
 +
Alle kaarten worden op de kop over de tafel in een cirkel verspreid, met een longdrink/shotglaasje in het midden. Met de klok mee, draaien de spelers om de beurten een kaart om en voeren de bijbehorende opdracht uit. De meeste opdrachten kennen een verliezer, die een adje zal moeten drinken. Elke kaart heeft een verschillende opdracht. Het spel eindigt na het omdraaien van de laatste koning (waaraan het spel zijn naam dankt) waarna de speler het gemixte drankje in het midden moet killen.
  
*''' Zet allemaal je wekker''' op je telefoon de avond van te voren.<br>
+
== Drinkopdrachten ( Vele varianten zijn mogelijk ) ==
*''' Zet als eerste de pan met water op het vuur''' nadat je wakker bent geworden. Bij grote evenementen niet alleen de waterpan, maar ook een grote pan met water. (''Voordeel is dan dat de kleine waterpan snel aan de kook is voor de eerste koffie en thee en dat de grote pan vervolgens meer water biedt voor de resterde gewenste koffie, thee en afwaswater.)''<br>
 
*''' Wek je mede wekploeggenoten''' indien die nog niet wakker zijn.<br>
 
* Ruim de bar en keuken op.<br>
 
*''' Zet koffie en thee''', ''(maar GEEN Rooibos!)''<br>
 
*''' Bak de eieren met spek, kaas en [[herfst|lekkere kruiden]] (voor degenen die daar behoefte aan hebben!)''' ''(Laat ze niet te lang bakken zodat ze aanbakken en helemaal verpieteren! Natuurlijk doe je eerst de spek in de pan waar een klontje boter al is weggesmolten. Vervolgens doe je na een paar seconden al de eieren erbij. Dan de kaas erbovenop en vervolgens de lekkere kruiden zoals bijvoorbeeld: Zout, peper, paprikapoeder, Italiaanse kruiden, Provinciaalse kruiden of onderdelen daarvan. Haal het ei uit de pan voordat hij is uitgedroogd!)''<br>
 
*'''Zet de [[opsta cd]] of Supertramp cd hard aan'''
 
*''' Breng de eieren meteen rond.''' Laat de eieren niet eerst afkoelen en uitdrogen op de bar, maar breng ze meteen rond en serveer er de gewenste koffie of thee bij zodat de ei-eter niet met een droge bek achterblijft. ''(In principe geldt: eerst ontbijt brengen naar de kleine bootjes, dan het vooronder van de Ebenhaëzer, vervolgens het ruim en als laatste de [[bemanning (Ebenhaëzer)|bemanning]].)''
 
* Zorg dat er voldoende heet afwaswater is en neem de complimenten voor het heerlijke ontbijt op bed in ontvangst.
 
  
<br>
+
* Aas - Drinkregel. Een specifieke handeling die bij iedere keer bij het nemen van een adje uitgevoerd dient te worden (kan ook algemeen tijdens het hele spel gebruikt worden). Niet gedaan of er niet aan gehouden, opnieuw adje.  
Sommige wekploegen wijken af van het gebruikelijke ontbijt van gebakken ei (met spek, kaas en [[herfst]]). Het afwijken is meestal geen groot succes, veel alternatieven duren lang om te bereiden en/of geven slechts een matige bodem voor een dag zeilen. Een uitzondering daarop is een [[Champagne-ontbijt]] of [[wentelteefjes]].
 
  
'''Waarschuwing''': Het consumeren van een gebakken ei is ten zeerste af te raden voor brakke mensen en kan een [[K'tje|morning after K-tje]] tot gevolg hebben!
+
* 2 - Two for you, adje uitdelen.
  
Andere mogelijke taken tijdens een [[evenement]] zijn: [[kookboot]], [[schoonmaakboot]], [[afwasboot]] of [[laserboot]].
+
* 3 - Three for me, zelf adje.  
  
[[Categorie:Euroswoord]]
+
* 4 - Buurman rechts adje. ( vier, r van rechts)
 +
 
 +
* 5 - Buurman links adje.
 +
 
 +
* 6 - Thumpmaster. De kaart wordt open voor de speler gelegd, op een willekeurig moment legt hij stilletjes zijn duim op tafel. Degene die als laatste net zoals hem zijn duim op tafel legt, moet drinken. Dit mag oneindig gedaan worden als iemand thumpmaster is. Zodra er opnieuw een 6 gedraaid wordt, is die speler de nieuwe thumpmaster.
 +
 
 +
* 7 - Juffen. Diegene die aan de beurt is begint met tellen daarna met de klok mee tellen de andere spelers op, hierbij moeten alle getallen waar een 7 inzit of het is een meervoud van 7 (tafel van 7) als "juf" worden uitgesproken, diegene die zich verspreekt of vergeet juf te zeggen moet drinken.
 +
 
 +
* 8 - Piskaart. Geeft de speler op een zelf gekozen moment het recht op naar de wc te gaan, hierbij is de kaart maar een keer bruikbaar(maakt het leuker door er 2 achten eruit te halen).
 +
 
 +
* 9 - Rijmen. Op volgorde van spelen wordt er een rijmend woord genoemd (herhalen verboden), de eerste die faalt drinkt.
 +
 
 +
* 10 - Wijzen. Men telt gezamenlijk af 3,2,1... iedereen wijst op een persoon naar eigen keuze, diegene met de meeste stemmen moet drinken.
 +
 
 +
* Boer - Waterfall. De speler die deze trekt begint aan zijn biertje (die bepaalt ook wanneer er gestopt wordt) zijn buurman met de klok mee begint dan ook, zijn buurman ook weer enz. Het stoppen bepaalt de starter, zijn buurman met de klok mee stopt dan ook, zijn buurman ook weer enz. enz. Totdat de laatste stopt. Beurt is dan over. Let goed op valsspelers!
 +
 
 +
* Vrouw - Quizmaster. De kaart wordt open voor deze persoon gelegd. Iedereen die een vraag van de quizmaster beantwoordt moet drinken. Zodra er opnieuw een Q gedraaid wordt, is die persoon de nieuwe quizmaster.
 +
 
 +
* Koning - Er wordt één borrel naar keuze aan het verzamelglas toegevoegd. Meestal is de kill bij voorbaat al bekend in de vorm van een mix van verschillende sterke drank. Bij het omdraaien van de 4e en laatste koning moet de speler het verzamelglas killen, waarna het spel eindigd.
 +
 
 +
== Regels tijdens het spel: ==
 +
 
 +
* Iedereen is jury.
 +
 
 +
* Niemand mag naar de wc tijdens het spel (tenzij diegene een piskaart heeft).
 +
 
 +
* Een eventueele regel is na elk adje, het leeggedronken boven zijn hoofd te houden om zo te laten zie dat hij daadwerkelijk op is (voorkomt valspelers en is erg vermakend).
 +
 
 +
== Opdrachtvarianten: ==
 +
 +
* Aas - De spelrichting draait om.
 +
 
 +
* 9 - [[Mexen]]. De verliezer drinkt dan natuurlijk.

Versie van 20 mei 2009 14:22

Drankspel dat met behulp van een pak kaarten, de benodigde alcohol en 4 tot 10 spelers gespeeld wordt. Een spel dat vooral onder jongeren en studenten populair is. Alle kaarten worden op de kop over de tafel in een cirkel verspreid, met een longdrink/shotglaasje in het midden. Met de klok mee, draaien de spelers om de beurten een kaart om en voeren de bijbehorende opdracht uit. De meeste opdrachten kennen een verliezer, die een adje zal moeten drinken. Elke kaart heeft een verschillende opdracht. Het spel eindigt na het omdraaien van de laatste koning (waaraan het spel zijn naam dankt) waarna de speler het gemixte drankje in het midden moet killen.

Drinkopdrachten ( Vele varianten zijn mogelijk )

 • Aas - Drinkregel. Een specifieke handeling die bij iedere keer bij het nemen van een adje uitgevoerd dient te worden (kan ook algemeen tijdens het hele spel gebruikt worden). Niet gedaan of er niet aan gehouden, opnieuw adje.
 • 2 - Two for you, adje uitdelen.
 • 3 - Three for me, zelf adje.
 • 4 - Buurman rechts adje. ( vier, r van rechts)
 • 5 - Buurman links adje.
 • 6 - Thumpmaster. De kaart wordt open voor de speler gelegd, op een willekeurig moment legt hij stilletjes zijn duim op tafel. Degene die als laatste net zoals hem zijn duim op tafel legt, moet drinken. Dit mag oneindig gedaan worden als iemand thumpmaster is. Zodra er opnieuw een 6 gedraaid wordt, is die speler de nieuwe thumpmaster.
 • 7 - Juffen. Diegene die aan de beurt is begint met tellen daarna met de klok mee tellen de andere spelers op, hierbij moeten alle getallen waar een 7 inzit of het is een meervoud van 7 (tafel van 7) als "juf" worden uitgesproken, diegene die zich verspreekt of vergeet juf te zeggen moet drinken.
 • 8 - Piskaart. Geeft de speler op een zelf gekozen moment het recht op naar de wc te gaan, hierbij is de kaart maar een keer bruikbaar(maakt het leuker door er 2 achten eruit te halen).
 • 9 - Rijmen. Op volgorde van spelen wordt er een rijmend woord genoemd (herhalen verboden), de eerste die faalt drinkt.
 • 10 - Wijzen. Men telt gezamenlijk af 3,2,1... iedereen wijst op een persoon naar eigen keuze, diegene met de meeste stemmen moet drinken.
 • Boer - Waterfall. De speler die deze trekt begint aan zijn biertje (die bepaalt ook wanneer er gestopt wordt) zijn buurman met de klok mee begint dan ook, zijn buurman ook weer enz. Het stoppen bepaalt de starter, zijn buurman met de klok mee stopt dan ook, zijn buurman ook weer enz. enz. Totdat de laatste stopt. Beurt is dan over. Let goed op valsspelers!
 • Vrouw - Quizmaster. De kaart wordt open voor deze persoon gelegd. Iedereen die een vraag van de quizmaster beantwoordt moet drinken. Zodra er opnieuw een Q gedraaid wordt, is die persoon de nieuwe quizmaster.
 • Koning - Er wordt één borrel naar keuze aan het verzamelglas toegevoegd. Meestal is de kill bij voorbaat al bekend in de vorm van een mix van verschillende sterke drank. Bij het omdraaien van de 4e en laatste koning moet de speler het verzamelglas killen, waarna het spel eindigd.

Regels tijdens het spel:

 • Iedereen is jury.
 • Niemand mag naar de wc tijdens het spel (tenzij diegene een piskaart heeft).
 • Een eventueele regel is na elk adje, het leeggedronken boven zijn hoofd te houden om zo te laten zie dat hij daadwerkelijk op is (voorkomt valspelers en is erg vermakend).

Opdrachtvarianten:

 • Aas - De spelrichting draait om.
 • 9 - Mexen. De verliezer drinkt dan natuurlijk.