Benedenboei

Uit EurosWiki
Versie door Dsprunken (overleg | bijdragen) op 22 okt 2007 om 16:54 (hier moet ook nog een tekening bij, maar ik moet daar eens aan gaan zitten.)

De benedenboei ligt aan het einde van het ruimewindse of voordewindse rak. Zo laat mogelijk voor de benedenboei strijk je de spinnaker waarna je de boei strak rond om een aan de windse koers te gaan varen.

Let op bij het strak ronden van de benedenboei, want dit gaat meestal fout. Als je strak langs de boei vaart en dan opstuurt, dan verlies je enkele meters - zo niet tientallen meters - aan hoogte ten opzichte van boten die goed ronden.

Stuur lekker ruim langs de boei; als het kan, dan mag je er best twee bootlengtes naast varen. Stuur nu vlot op terwijl je je grootzeil aantrekt en zorg er voor dat je '''aan de wind''' langs de benedenboei vaart. Je vaart nu zo hoog mogelijk langs de boei en verliest dus het minste tijd.

Als je op deze manier de benedenboei rondt, dan wordt je voor-de-windse rak wel langer. De snelheidsverschillen tussen de voor-de-windse en aan-de-windse rakken zijn echter zo dat je dit verlies direct alweer goed maakt door na de boei direct hoog aan de wind te varen.

Als de boot voor je dit niet begrijpt en dus strak langs de boei aan komt varen, dan ontstaat er veel ruimte tussen die boot en de boei. Je kan daar vaak lekker tussen kruipen zodat jij opeens voor je tegenstander uit komt en hij geparkeerd ligt aan jouw lijzijde. Bij een teamzeiltoernooi zou je hem nu ook meteen kunnen wegbrengen.

Zie ook