Begroting: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k (sp)
 
Regel 1: Regel 1:
Een '''begroting''' is een schatting van de [[kosten]] en [[opbrengsten]] in een specifieke periode in de toekomst, meestal een jaar. Een begroting is geen [[budget]]. Het verschil is dat een begroting geen verplichting impliceerd. De werkelijke kosten kunnen meer of minder zijn, terwijl een budget de bovengrens is van de kosten die gemaakt kunnen worden.  
+
Een '''begroting''' is een schatting van de [[kosten]] en [[opbrengsten]] in een specifieke periode in de toekomst, meestal een jaar. Een begroting is geen [[budget]]. Het verschil is dat een begroting geen verplichting impliceert. De werkelijke kosten kunnen meer of minder zijn, terwijl een budget de bovengrens is van de kosten die gemaakt kunnen worden.  
  
Hoewel een begroting geen verplichting af afspraak inhoudt, wordt er op de [[najaars-ALV]] uitgebreid gediscussieerd naar aanleiding van de begroting. De reden hiervoor is, dat de begroting weergeeft wat de operationele plannen zijn voor het komend jaar. De financiële gevolgen daarvan zijn moeilijker te overzien voor de meeste mensen, dan de winst die de plannen kunnen opleveren. Dat laatste is ook veel moeilijker om overeenstemming over te bereiken. Over de begroting zelf wordt ook meestal niet gediscussieerd. Die wordt gebruikt als handvat voor beoordeling van de plannen. In die zin is Euros van goed bestuur te betichten.
+
Hoewel een begroting geen verplichting of afspraak inhoudt, wordt er op de [[najaars-ALV]] uitgebreid gediscussieerd naar aanleiding van de begroting. De reden hiervoor is, dat de begroting weergeeft wat de operationele plannen zijn voor het komend jaar. De financiële gevolgen daarvan zijn moeilijker te overzien voor de meeste mensen, dan de winst die de plannen kunnen opleveren. Dat laatste is ook veel moeilijker om overeenstemming over te bereiken. Over de begroting zelf wordt ook meestal niet gediscussieerd. Die wordt gebruikt als handvat voor beoordeling van de plannen. In die zin is Euros van goed bestuur te betichten.
  
 
[[Categorie:Boekhouding]]
 
[[Categorie:Boekhouding]]

Huidige versie van 19 feb 2009 om 11:54

Een begroting is een schatting van de kosten en opbrengsten in een specifieke periode in de toekomst, meestal een jaar. Een begroting is geen budget. Het verschil is dat een begroting geen verplichting impliceert. De werkelijke kosten kunnen meer of minder zijn, terwijl een budget de bovengrens is van de kosten die gemaakt kunnen worden.

Hoewel een begroting geen verplichting of afspraak inhoudt, wordt er op de najaars-ALV uitgebreid gediscussieerd naar aanleiding van de begroting. De reden hiervoor is, dat de begroting weergeeft wat de operationele plannen zijn voor het komend jaar. De financiële gevolgen daarvan zijn moeilijker te overzien voor de meeste mensen, dan de winst die de plannen kunnen opleveren. Dat laatste is ook veel moeilijker om overeenstemming over te bereiken. Over de begroting zelf wordt ook meestal niet gediscussieerd. Die wordt gebruikt als handvat voor beoordeling van de plannen. In die zin is Euros van goed bestuur te betichten.