Balans: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
 
k
 
(3 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
Het deel van de boekhouding waar de [[bezittingen]] en [[schulden]] bijgehouden worden. De bezittingen worden links genoteerd. De schulden worden rechts genoteerd.
 
Het deel van de boekhouding waar de [[bezittingen]] en [[schulden]] bijgehouden worden. De bezittingen worden links genoteerd. De schulden worden rechts genoteerd.
  
De balans is de basis van de boekhouding. Alle andere stukken zijn onderdelen van de balans, of er van afgeleid. Onderdelen van de resultatenrekening zijn de [[kas]] (bijgehouden in het [[kasboek]]), [[materiële activa]], [[debiteuren]], het eigen vermogen (bijgehouden in de [[resultatenrekening]]), [[crediteuren]] en [[voorzieningen]]. De [[staat van herkomst en besteding van middelen]] wordt achteraf berekend uit de balans.
+
De balans is de basis van de boekhouding. Alle andere stukken zijn onderdelen van de balans, of er van afgeleid. Onderdelen van de balans zijn de [[liquide middelen]] of kas (bijgehouden in het [[kasboek]]), [[materiële activa]], [[debiteuren]], het eigen vermogen (bijgehouden in de [[resultatenrekening]]), [[crediteuren]] en [[voorzieningen]]. De [[staat van herkomst en besteding van middelen]] wordt achteraf berekend uit de balans.
 +
 
 +
Een post op de balans heet ook wel [[grootboekrekening]]. Het grootboek was vroeger het boek waarin de in het [[journaal]] genoteerde mutaties worden verwerkt, om tot een [[afrekening]] te kunnen komen.
  
 
[[categorie:boekhouding]]
 
[[categorie:boekhouding]]

Huidige versie van 19 okt 2007 om 17:14

Het deel van de boekhouding waar de bezittingen en schulden bijgehouden worden. De bezittingen worden links genoteerd. De schulden worden rechts genoteerd.

De balans is de basis van de boekhouding. Alle andere stukken zijn onderdelen van de balans, of er van afgeleid. Onderdelen van de balans zijn de liquide middelen of kas (bijgehouden in het kasboek), materiële activa, debiteuren, het eigen vermogen (bijgehouden in de resultatenrekening), crediteuren en voorzieningen. De staat van herkomst en besteding van middelen wordt achteraf berekend uit de balans.

Een post op de balans heet ook wel grootboekrekening. Het grootboek was vroeger het boek waarin de in het journaal genoteerde mutaties worden verwerkt, om tot een afrekening te kunnen komen.