Bakstag

Uit EurosWiki
Versie door Ahaisma (overleg | bijdragen) op 19 jul 2007 om 12:28

Een bakstag is een stag die vanaf het punt waar de voorstag aangrijpt, schuin naar achter loopt. Met de bakstagen regel je de spanning op de voorstag en voorlijk van de fok. Meer spanning geeft een vlakker zeil, waardoor je dus iets hoger kunt varen. Bedenk wel dat als je de val doorhaalt en daarna de bakstag doorzet, dat je het voorlijk kunt overbelasten. Let dus op verticale plooien.

Je voorkomt er ook mee dat de spanning op de voorstag nul wordt, en de mast dus voorover valt. Bij Euros hebben alleen de Ebenhaëzer, Lichtekooi en Jaffa bakstagen.

Het nadeel van bakstagen is dat ze in de weg zitten voor een uitgebouwd grootzeil. Je moet dus bij iedere gijp en iedere overstag de bakstag aan de oude lijzijde vastmaken en aan de nieuwe zijde losmaken. Wanneer je gepijlde zalings hebt, hoef je de bakstagen niet continu vast te hebben, en is dit nadeel dus kleiner.

Een alternatief voor bakstagen is een hydraulische cylinder onder de mast. Dit is natuurlijk een vrij complexe, dus kwetsbare en dure oplossing. Vermoedelijk zijn bakstagen daardoor populairder.