Armoede

Uit EurosWiki
Versie door Dsprunken (overleg | bijdragen) op 13 dec 2006 om 17:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Als je bij blufpoker met je draaisteen op 5 bent aanbeland (geldt dus niet als je op 5 begint omdat je net een rondje hebt moeten geven) dan sta je zo gezegd op armoede.

Omdat je - wanneer je op armoede staat - bijna een rondje moet geven geldt er een speciale regel die je een beetje beschermd tegen dorstige medespelers. Het is de andere spelers niet toegestaan om zodanig langs-, over- of dwars door je heen te matsen zodat je hier mogelijk door benadeeld wordt. In het kort komt het er op neer dat je van je buurman een mats mag krijgen, maar dat je buurman geen mats van iemand anders mag krijgen.

Hoe werkt het precies/ongeveer? Als je buurman een mats krijgt dan kan hij zonder moeite je een uiterst vervelende set dobbelstenen doorgeven. Om dit te voorkomen mag men niet undercallen naar iemand die op armoede staat: je mag niet lager doorgeven dan dat er ligt. Gooi je bijvoorbeeld 665 en zit je 1 persoon verwijderd van iemand die op armoede ligt, dan moet je 665 of hoger doorgeven (bluffen mag altijd!). Je mag dus niet 664 met een mats doorgeven om zo de persoon die op armoede staat 665 aan te naaien. Dit zou een procedurefout zijn alhoewel het niet geheel duidelijk is wie de procedurefout precies ondergaat. Maar wat als je niet matst maar stiekem toch 664 ligt terwijl er 665 ligt? Dat is dus undercallen en dat mag niet. Je zou in plaats van '664 met een mats' te zeggen ook een dikke knipoog kunnen geven om duidelijk te maken dat er zonder problemen 665 kan worden doorgegeven. En dat is niet lief, dus het mag niet. De buurman van iemand die op armoede staat mag echter alles doen wat hij maar wilt. Undercallen, overcallen of gewoon poker 6 doorgeven is allemaal toegestaan.

Denk aan het volgende: als iemand op armoede staat moet je nooit iets doen waar deze persoon nadeel van kan ondervinden.