Aluminium

Uit EurosWiki
Versie door Wgodlieb (overleg | bijdragen) op 6 okt 2007 om 23:28
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Aluminium wordt veel gebruikt op jachten omdat de oxidehuid van aluminium geen zuurstof doorlaat. Hierdoor is het zonder speciale bewerking corrosiebestendig boven water. Onder water is aluminium wat lastiger doordat het zo'n laag standaardelectrodepotentiaal heeft. Het offert aan bijna alles. Op jachten is de materiaalkeuze voor een specifieke toepassing vaak tussen RVS en aluminium.

Aluminium is een vrij goedkoop materiaal doordat het veel voorkomt. Het is goed recyclebaar en ongevaarlijk voor de gezondheid zolang je het niet opeet. Het grootste nadeel van aluminium is dat het vrij zacht is. Dit maakt het aan de ene kant makkelijk te bewerken, maar je hebt dikkere onderdelen nodig dan in RVS, bij gelijke sterkte. Aluminium is ook moeilijker te lassen dan RVS. Aluminium kan gelijmd worden en alle verspanende bewerkingen zijn zonder speciaal gereedschap mogelijk. Aluminium plaat wordt vaak bevestigd met popnagels.

Aluminiumlegeringen kunnen veel sterker zijn dan het spul dat je in de bouwmarkt koopt. Een aluminium kikker is dus niet per se een slecht idee, zolang de fabrikant maar een geschikte legering heeft gebruikt. Aluminium heeft een lage electrische en thermische weerstand. Aluminium handvatten voor pannen zijn dus ronduit een slecht idee. Voor gebruik als warmtewisselaar is het vanwege de corrosiegevoeligheid onder water helaas ook niet zo geschikt.

Aluminium is van RVS te onderscheiden door de lagere dichtheid.