Polyester en Bolling: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
 
k
 
Regel 1: Regel 1:
'''Polyester''' is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak polystyreen verknoopt met polyester dat met glasvezels is versterkt.
+
'''Bolling''' is de maximale afstand van de [[koorde]] van een zeil tot het [[zeildoek]] zelf. De bolling van het [[grootzeil]] kan geregeld worden met de [[onderlijkstrekker]], de [[voorlijkstrekker]], de [[hekstag]] en de val. De bolling van de [[fok]] kan alleen worden beïnvloed door de vorm van het zeil. Dat doet de zeilmaker.
  
== Algemeen ==
+
Behalve de grootte van de bolling, is ook de plaats van belang. Wanneer het hard waait, zal de [[grenslaag]] dun zijn, en kan de kromming van het zeil groot zijn zonder dat die [[lift|overtrokken]] raakt. De bolling kan dan voorin het zeil zijn zodat er veel [[lift]] kan worden gegenereerd. Je trekt dus meer spanning op het voorlijk bij harde wind. Waait het zacht, dan mag de kromming niet te groot zijn, en moet de bolling dus naar achter. Bij afnemende wind verminder je de spanning op het voorlijk.
Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) kunststof zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel van onverzadigde polyester en [[styreen]]. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een initiator (een peroxide) met elkaar reageren tot een harde kunststof (polystyreen verknoopt met polyester). Deze polyester wordt meestal verstevigd met behulp van [[glasvezel]]. Van glasvezel versterkt polyester bouwt Euros o.a. haar boten.
 
  
== Plakken ==
+
[[categorie:zeilterm]]
Het verwerken van glasvezel en polyester tot een produkt noemen we [[plakken]]. Euros maakt meestal gebruik van een techniek die "handlamineren" heet, of in het Engels "hand lay-up". Bij deze techniek worden matten of weefsels op een open [[mal]] geïmpregneerd met polyesterhars. Dit gebeurt met een (grote) kwast. Vervolgens wordt met een ontluchtingsroller alle lucht uit het laminaat gerolt. De gewenste dikte van het laminaat wordt bereikt door het aantal lagen glasmat of glasweefsel. Je probeert daarbij de verhouding glas/hars zo groot mogelijk te krijgen, maar goed ontluchten wordt dan steeds moeilijker.
 
 
 
== Zie ook ==
 
* [[plakken]]
 
* [[glasvezel]]
 
* [[chemisch boten bouwen]]
 
* [http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyester Wikipedia over Polyester]
 
 
 
[[categorie:kluswiki]]
 

Huidige versie van 24 okt 2009 om 00:17

Bolling is de maximale afstand van de koorde van een zeil tot het zeildoek zelf. De bolling van het grootzeil kan geregeld worden met de onderlijkstrekker, de voorlijkstrekker, de hekstag en de val. De bolling van de fok kan alleen worden beïnvloed door de vorm van het zeil. Dat doet de zeilmaker.

Behalve de grootte van de bolling, is ook de plaats van belang. Wanneer het hard waait, zal de grenslaag dun zijn, en kan de kromming van het zeil groot zijn zonder dat die overtrokken raakt. De bolling kan dan voorin het zeil zijn zodat er veel lift kan worden gegenereerd. Je trekt dus meer spanning op het voorlijk bij harde wind. Waait het zacht, dan mag de kromming niet te groot zijn, en moet de bolling dus naar achter. Bij afnemende wind verminder je de spanning op het voorlijk.