Overleg:Drogetruienvak en Bolling: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
 
k
 
Regel 1: Regel 1:
Haha, leuk stuk is het nu geworden:<br>
+
'''Bolling''' is de maximale afstand van de [[koorde]] van een zeil tot het [[zeildoek]] zelf. De bolling van het [[grootzeil]] kan geregeld worden met de [[onderlijkstrekker]], de [[voorlijkstrekker]], de [[hekstag]] en de val. De bolling van de [[fok]] kan alleen worden beïnvloed door de vorm van het zeil. Dat doet de zeilmaker.
Gezien de locatie van dit vak heb je hier de grootste kans je trui droog te houden  <--> Met name (!, dus anders misschien ook al) wanneer de patrijspoort aan loef open staat, en er buiswater in de stuurmanskuip terecht komt, wordt het hier erg vochtig.<br>
 
Ik vraag mij af: als dit al de droogste plek is, hoe is de rest van het schip? :-)--[[Gebruiker:Harwin|Harwin]] 11 jan 2007 23:55 (CET)
 
  
Tsja, de kans om het daar droog te houden is vrij groot, maar blijft het daar niet droog, dan komt het water ook in een fikse straal naar binnen. het suggereerd inderdaad niet veel goeds over het vochtigheidsgehalte in de boot. Okee, misschien staat het er zo minder handig. Ik probeer een betere formulering. Roger, 12-01-2007 19.20
+
Behalve de grootte van de bolling, is ook de plaats van belang. Wanneer het hard waait, zal de [[grenslaag]] dun zijn, en kan de kromming van het zeil groot zijn zonder dat die [[lift|overtrokken]] raakt. De bolling kan dan voorin het zeil zijn zodat er veel [[lift]] kan worden gegenereerd. Je trekt dus meer spanning op het voorlijk bij harde wind. Waait het zacht, dan mag de kromming niet te groot zijn, en moet de bolling dus naar achter. Bij afnemende wind verminder je de spanning op het voorlijk.
  
Prima, lijkt me veel beter dan nu :-) Moet het trouwens niet de lij patrijspoort zijn, ipv loef? --[[Gebruiker:Harwin|Harwin]] 12 jan 2007 22:23 (CET)
+
[[categorie:zeilterm]]
 
 
Water dat door de lij patrijspoort naar binnen komt eindigt niet in het drogetruienvak, maar in de kooi. [[Gebruiker:Tessa|Tessa]] 12 jan 2007 23:00 (CET)
 
 
 
Tijdens de Azorentocht lag Robert tijdens de eerste wacht van Paul aan loef. Ik lag aan lij, en zag dat bij iedere golf een straal water door de patrijspoort aan loef naar binnen liep, en langs het schot liep tot in het droge-truienvak. Roger.
 

Huidige versie van 24 okt 2009 om 01:17

Bolling is de maximale afstand van de koorde van een zeil tot het zeildoek zelf. De bolling van het grootzeil kan geregeld worden met de onderlijkstrekker, de voorlijkstrekker, de hekstag en de val. De bolling van de fok kan alleen worden beïnvloed door de vorm van het zeil. Dat doet de zeilmaker.

Behalve de grootte van de bolling, is ook de plaats van belang. Wanneer het hard waait, zal de grenslaag dun zijn, en kan de kromming van het zeil groot zijn zonder dat die overtrokken raakt. De bolling kan dan voorin het zeil zijn zodat er veel lift kan worden gegenereerd. Je trekt dus meer spanning op het voorlijk bij harde wind. Waait het zacht, dan mag de kromming niet te groot zijn, en moet de bolling dus naar achter. Bij afnemende wind verminder je de spanning op het voorlijk.