Droogvallen

Uit EurosWiki
Versie door Rjmjeurissen (overleg | bijdragen) op 2 aug 2007 om 20:05 (erecode in apart artikel)
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Droogvallen is het (vaak met opzet) vastlopen bij eb. Wanneer de bodem rondom de boot boven water is gekomen, is de boot drooggevallen. Je kan dan gaan wandelen (let op de erecode).

Met welke boot

Droogvallen wordt bij voorkeur alleen gedaan met boten die dit rechtop kunnen. Dit kan zijn doordat de bodem vlak genoeg is (rondbodems en platbodems), of doordat en boot is uitgerust met wadpoten.

Wanneer

Droogvallen rond hoogwater is af te raden. Zeker wanneer je met springtij en wat opwaaiing vastloopt, zou je er wel eens erg lang kunnen liggen. Is er geen opwaaiing, maar alleen springtij, dan lig je er maar twee weken. Hoe meer opwaaiing, hoe langer na hoogwater je pas droog kan vallen. Bij normale omstandigheden is een uur een veilige marge. Bedenk wel dat je dan ongeveer 11 uur vastligt.

Tijdens vloed kan je natuurlijk niet droogvallen. Val je droog met vloed, dan kan je niet overboord stappen om het anker uit te brengen. Aan lager wal schuif je dan steeds verder de plaat op totdat je zo hoog ligt dat je met hoogwater ook niet meer loskomt. Aan hoger wal kom je meteen weer los zodra het water iets gestegen is.

Waar

Een geschikte plek om droog te vallen moet genoeg beschutting hebben tegen windgolven en golven die door boten worden veroorzaakt. Droogvallen in de branding is niet goed voor je boot. Dat bonkt zo. Het is ook prettig om een beetje hard zand te hebben om te wandelen. Bij heel zachte bodem is het niet eens veilig om een anker uit te brengen. Hou ook rekening met eventuele winddraaing. Ideale anker- en droogvalplekken zijn het Oude Smeriggat (tussen de Engelsmansplaat en het Rif), de geul tussen Juist en Memmert, ten oosten van de jachthaven van Schiermonnikoog, en de bocht van Watum (ten noorden van delfzijl).

In Nederland mag je sinds een paar jaar overal droogvallen, behalve in de afgesloten gebieden waar je zowiezo niet mag komen. Dit is een tijdelijke regeling die samenhangt met de erecode. Wordt die te vaak overtreden, dan wordt de oude regeling weer van kracht. Droogvallen is dan weer overal verboden behalve binnen 500 meter van een vaargeul.

Droogvallen is in Duitsland overal toegestaan, behalve in de zone 1 gebieden (bijna nergens dus). Ook is het toegestaan vlak naast de geul droog te vallen, ook binnen zone 1 gebieden. In Duitsland zijn de boetes vrij hoog, en van de legendarische duitse coulance moeten we ook niet te vaak gebruik willen maken.

tijdens het droogvallen

Vul voordat het water helemaal weg is de putsen met buitenwater. Dit kan je na het wandelen gebruiken om je voeten af te spoelen. Wanneer je wadpoten moet opzetten, is nu het moment. Je hebt hier niet veel tijd voor. Het water daalt met ongeveer 1 cm per minuut.

Na het droogvallen

Na het droogvallen is het verstandig om eerst het anker neer te leggen waar je het wilt hebben wanneer je weer los komt. Meestal breng je het dus een stuk richting geul. Noteer ook in het logboek wanneer en waar je precies bent drooggevallen. Daarna kan je gaan wandelen, slapen, eten koken en/of opeten, of wat je dan maar wilt doen.

Zorg er voor dat je een reddingsvest aan hebt als je overboord stapt. Je zou de eerste niet zijn die verdrinkt doordat je benen vastzitten in de blubber terwijl de vloed opkomt. Neem ook een peilkompas of een GPS mee. Ook als het ineens mistig wordt wil je terug kunnen komen. De kans is niet heel groot, maar als het gebeurt, zal je het niet overleven als je verdwaalt.

Op het wad zijn wandelroutes uitgezet. De rode en de groene wandelroutes zijn echter erg lang. Het is beter om zelf je route te kiezen. Hou je bij het wandelen aan de erecode.

Weer los komen gaat helemaal vanzelf. Daar hoef je niets voor te doen. Als je 3 uur voor laagwater vast liep, kom je ongeveer 3 uur na laagwater weer los. Wil je voor zonsondergang droog vallen en na zonsopkomt weer loskomen, dan kan dat dus tussen half april en half augustus. Je moet dan een uur (half april of half augustus) tot 2 en een half uur (in juni) na hoogwater, met zonsondergang vastlopen.