Aanschaf zeilpak

Uit EurosWiki

Op deze pagina staat informatie over de aanschaf van een zeilpak.

Waterdichtheid

"Waterdichte stoffen worden beoordeel op hun mate van waterdichtheid door een zogenaamde waterkolom. Simpel gezegd wordt er een buis van een bepaalde lengte op de stof geplaatst en wordt deze buis met water gevuld. Uiteindelijk gaat elke stof doorlekken en de waterdichtheid wordt bepaald door de hoeveelheid water die in die buis op de stof drukt zonder dat de stof water doorlaat. Gebruikelijke waterkolommen zijn 2,000 mm (2 meter) tot zelfs 20,000 mm (20 meter)."[1]

Ademendheid

"De meest eenvoudige manier om een jas (of broek) te laten ademen is de stof in te spuiten met een ademende en waterdichte coating. Dit is relatief eenvoudig maar biedt ook de minste ademende eigenschappen. Bij een dergelijke coating trekt condens en zweetvocht van binnenuit door de stof naar buiten. Een beter manier is om een gelamineerde stof te gebruiken. Een goede gelamineerde stof kan veel meer vocht verwerken dan een coating. De beste manier is om een membraan te gebruiken en dat membraan tussen twee lagen stof te gebruiken. Het meest bekende membraan is Gore-Tex maar alle grote zeilfabrikanten hebben hun eigen membraan. Een membraan laat vochtdampen direct door en dat gaat veel efficiënter dan een laminaat of een coating. Alle fabrikanten hebben jassen met verschillende ademende eigenschappen. Algemeen kunt u ervan uitgaan dat Offshore en Ocean jassen de beste ademende eigenschappen hebben maar er zijn uitzonderingen op die regel. Wij adviseren u graag als u vragen heeft over zeiljassen en zeilbroeken. De ademende eigenschap wordt bepaald door de snelheid waarmee waterdamp door een stof gaat in grammen waterdamp per m2 stof per 24 uur (g/m2/d). Dit wordt vaak aangeduid met een “g”. Typische eenvoudige ademende stoffen hebben een waarde van 2000g, de allerbeste stoffen hebben een waarde van 20.000g."[1] "Een stof behandelen met een coating is de meer traditionele aanpak. Een op polyurethaan gebaseerde vloeistof wordt op een geweven stof gesmeerd, een beetje zoals boter op een boterham. De coating moet eerst de oneffenheden in de textiel vullen en dan een laag maken die de hele stof bedekt."[2] "Een recentere ontwikkeling is de introductie van de laminaten. Een gelamineerde waterdichte stof wordt gemaakt door een vloeibare coating op een lange rol niet absorberend papier te smeren. Dit zorgt ervoor dat de dikte van de coating zeer nauwkeurig gecontroleerd kan worden. Dit papier met de waterdichte laag wordt dan gelamineerd op de stof en het papier wordt verwijderd. Het eindresultaat is een lichtere stof die net zo waterdicht is. De stof is flexibeler, zachter en draagt veel comfortabeler."[2] "

Duurzaamheid

Features

    • Hoogte broek
    • Hoogte kraag
    • Lengte mouwen
    • Lengte broekspijpen
    • Rubber afsluiting van mouwen en/of kraag
    • Fleece kraag

(heeft aanvulling nodig)

Meer informatie

Om hulp te bieden aan nieuwe leden die onbekend zijn met het aanschaffen van een zeilpak is het volgende document opgesteld door de Jelmar Huizinga en Tjibbe van der Laan in 2012 Bestand:Zeilpakvergelijking.pdf.

</references>