Aanschaf zeilpak: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Regel 10: Regel 10:
  
 
= Duurzaamheid =
 
= Duurzaamheid =
Een van de belangrijkste eigenschappen is de duurzaamheid of levensduur van je zeilpak. Hier zijn niet alleen grote verschillende te halen die je direct merkt, ook zijn de kosten per jaar van een slecht gemaakt pak uiteindelijk hoger dan van een duurder, maar duurzamer pak. Een pak van XM / Making Waves heeft na 100 vaardagen wellicht zijn beste tijd gehad, waar een pak van Musto het dubbele tot driedubbele aantal vaardagen zou moeten halen. Dat hoeft geen afknapper te zijn: vaar je 2 weekenden per jaar, gaan beide pakken even lang mee in de praktijk.  
+
Een van de belangrijkste eigenschappen is de duurzaamheid of levensduur van je zeilpak. Hier zijn niet alleen grote verschillende te halen die je direct merkt, ook zijn de kosten per jaar van een slecht gemaakt pak uiteindelijk hoger dan van een duurder, maar duurzamer pak. Een pak van XM / Making Waves heeft na 100 vaardagen wellicht zijn beste tijd gehad, waar een pak van Musto, buiten het instap segment, het dubbele tot driedubbele aantal vaardagen zou moeten halen. Dat hoeft geen afknapper te zijn: vaar je 2 weekenden per jaar, gaan beide pakken even lang mee in de praktijk.
  
 
= Pasvorm=
 
= Pasvorm=

Versie van 20 mrt 2022 15:36

Het zeilpak is de buitenlaag van het 3-lagensysteem, en moet daarmee voldoen aan alle eisen daarvan: ademend, isolerend, waterdicht en winddicht. Daarnaast kun je een zeilpak beoordelen op de kwaliteit van materialen en bouwen; en de features die het zeilpak heeft zoals de kraag.

Waterdichtheid

Waterdichte stoffen worden beoordeel op hun mate van waterdichtheid door een zogenaamde waterkolom. Simpel gezegd wordt er een buis van een bepaalde lengte op de stof geplaatst en wordt deze buis met water gevuld. Uiteindelijk gaat elke stof doorlekken en de waterdichtheid wordt bepaald door de hoeveelheid water die in die buis op de stof drukt zonder dat de stof water doorlaat. Gebruikelijke waterkolommen zijn 2.000 mm tot zelfs 20.000 mm.[1] Bij het breken van een golf kan het gebeuren (al komt het niet vaak voor) dat een pak doorslaat omdat het de waterdruk niet aan kan

Ademendheid

Er zijn op zijn minst twee manieren om een zeilpak te construeren: met een coating; en met een membraan. De meest eenvoudige, maar minst ademende en waterdichte manier is de stof in te spuiten met een ademende en waterdichte coating.[1]. Een op polyurethaan gebaseerde vloeistof wordt op een geweven stof gesmeerd.[2] Een goede gelamineerde stof kan veel meer vocht verwerken dan een coating, waarbij een membraan is gelamineerd tussen twee lagen stof. Het meest bekende membraan is Gore-Tex. Een membraan laat vochtdampen direct door en dat gaat veel efficiënter dan een laminaat of een coating. Een recentere ontwikkeling is de introductie van de laminaten. Een gelamineerde waterdichte stof wordt gemaakt door een vloeibare coating op een lange rol niet absorberend papier te smeren, waardoor de dikte van de coating zeer nauwkeurig gecontroleerd kan worden. Dit papier met de waterdichte laag wordt dan gelamineerd op de stof en het papier wordt verwijderd. Het eindresultaat is een lichtere stof die net zo waterdicht is.[2] De ademende eigenschap wordt bepaald door de snelheid waarmee waterdamp door een stof gaat in grammen waterdamp per m2 stof per 24 uur (g/m2/d). Dit wordt vaak aangeduid met een “g”. Typische eenvoudige ademende stoffen hebben een waarde van 2000g, de allerbeste stoffen hebben een waarde van 20.000g[1], wat vaak ook nog eens gelijk loopt met de waterkolom in mm.

Ademendheid is erg fijn, denk aan het dragen van een regenpak. Toch zal niemand die een katoenen trui onder zijn zeilpak aanheeft de ademendheid van het simpelste zeilpak benaderen. Besteed dus meer geld aan de onderlagen dat het upgraden van je zeilpak.

Duurzaamheid

Een van de belangrijkste eigenschappen is de duurzaamheid of levensduur van je zeilpak. Hier zijn niet alleen grote verschillende te halen die je direct merkt, ook zijn de kosten per jaar van een slecht gemaakt pak uiteindelijk hoger dan van een duurder, maar duurzamer pak. Een pak van XM / Making Waves heeft na 100 vaardagen wellicht zijn beste tijd gehad, waar een pak van Musto, buiten het instap segment, het dubbele tot driedubbele aantal vaardagen zou moeten halen. Dat hoeft geen afknapper te zijn: vaar je 2 weekenden per jaar, gaan beide pakken even lang mee in de praktijk.

Pasvorm

Een groot aantal merken biedt zeilpakken aan waarbij weinig rekening is gehouden met de pasvorm. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je in een plastic containerzak rondloopt i.p.v. in een goedpassend zeilpak. Voor langere mensen maken o.a. Imhoff, Gill en Helly Hanssen langere broeken die nog wel ruimte bieden voor voldoende onderlagen maar waar je niet 2x in past. Vooral Musto en XM/Making Waves staan bekend om de wat ruimere pasvorm (voor Musto vooral in de lagere prijsklasses)

Features

Als laatste komen de dingen waarom veel mensen toch voor een duurder pak kiezen, ook al is dit op geen enkele manier strikt noodzakelijk: de uitrusting van een pak, waarbij je kunt denken aan:

 • Hoogte broek: Deze varieert van heuphoogte tot over de schouders. Kies minstens een broek tot borsthoogte, wat tevens de meest voorkomende optie is.
 • Hoogte kraag: De kraag kun je een voorkeur hebben tussen de normale kraag van een windjack, tot en met kragen die nog twee keer een opzetstuk hebben en op die manier samen met de capuchon je gehele gezicht kunnen afsluiten. De beste optie is een kraag die minstens tot je neus komt, en hoger naar eigen voorkeur. Sommige mensen vinden dit fantastisch, sommigen ergeren zich er juist aan.
 • Rubber afsluiting van mouwen en/of kraag: De meeste jassen hebben een rubber afsluiting in de mouwen, zodat je met je mouw onder water kunt. Specifieke pakken hebben daarnaast een rubberen afsluiting van de kraag tegen regen- of buiswater. Kies, bij gebrek aan betere kennis, voor een normale kraag en rubber afsluitingen in normale boorden.
 • Type broek: Voor vrouwen zijn er ondertussen speciale broeken gemaakt met een zogenaamde 'drop-seat', dit zijn broeken met een rits in het zitvlak waardoor deze opengeritst kan worden zodat vrouwen wat makkelijker naar het toilet zouden kunnen gaan. Sommige mensen vinden het geweldig, anderen hebben er een hekel aan.
 • Type jas: Er bestaan grofweg 2 typen jassen, waarvan de meest voorkomende een normale jas met rits is. Het andere type heeft geen rits en wordt een 'smock' genoemd. Kies, tenzij je er specifieke redenen voor hebt, voor een gewone jas.

Meer informatie

Om hulp te bieden aan nieuwe leden die onbekend zijn met het aanschaffen van een zeilpak is het volgende document opgesteld door Jelmar Huizinga en Tjibbe van der Laan in 2012: Bestand:Zeilpakvergelijking.pdf.

Conclusie

Persoonlijke ervaring WvA:

Bij de Decathlon hebben ze een paar opties:

 • Goedkoop (€ 79,99):
  • Ik ken iemand die hem had, maar deze na 1 dag heeft weggedaan vanwege de pasvorm/kwaliteit van de broek (of het gebrek daarvan)
 • Duurder, maar ook beter (€ 189,99):
  • Deze broek heeft als probleem dat hij vrij kort is in de pijpen, dus als je gaat zitten/bezig bent op het voordek, de broek niet meer over je laarzen valt met potentieel natte voeten/sokken tot gevolg. Dat is niet heel erg fijn, en tocht wordt hier heel erg naar van (zout in kleding zorgt ervoor dat de kleding nauwelijks opdroogt).

Mocht je nu al weten dat je een paar jaar wil gaan zeilen, dan kan het een goed idee zijn om op voorhand wat meer uit te geven aan beter materiaal

 • Helly Hansen Skagen Offshore (€249,99; Moet nog geleverd worden bij diverse webwinkels, dus dat is een ding):
  • Deze broek heb ik 8 jaar gehad (inclusief meerdere zeezeil tochten) en heeft me veel plezier gebracht. Hij is erg populair bij beginnende watersporters, en je ziet hem veel in Friesland (maar hij kan prima mee op zee). Persoonlijk zou ik deze absoluut aanraden voor iedere zeiler die nog geen pak/broek heeft.
 • Gill OS2 Offshore (Normaal €269,00, nu €242,10):
  • Ook een prima broek, het is praktisch dezelfde broek als de Skagen, maar dan van Gill.


Wat niet te kopen:

 • Te dunne broeken, de broek moet van een stevig/dik materiaal gemaakt zijn, met extra slijtvaste patches op de knieen en het zitvlak. Zonder deze patches ben je zo door je broek heengesleten en dat is zonde. Een voorbeeld: Helly Hansen Pier (160,00):

Een aantal adviezen zou ik (JV) willen geven:

 • Een pak dat sterk (>30%) in de is aanbieding en dat past, lekker zit en van een acceptabel merk is (Imhoff, Helly Hansen, Gaastra, Musto, Henry Lloyd, Magic Marine,...), is altijd een betere koop dan een duurder pak dat niet in de aanbieding is.
 • Kies, als je geen gegronde redenen hebt om iets anders te kiezen, voor een pak met een broek tot borsthoogte, een kraag tot je neus en rubberen afsluiters in de mouwen. Daarmee zou je automatisch in de goede prijsrange en waterdichtheid / ademendheid moeten komen.
 • Een beter merk (Imhoff, Henry Lloyd, Musto) zorgt bij veel vaardagen snel voor een langere levensduur, lagere prijs per vaardag en een beter gevoel tijdens het zeilen omdat je pak niet uit elkaar valt.
 • Musto heeft jaarlijks na de HISWA een aanbieding bij alle verkopers voor een BR1/BR2 pak voor 329 euro (2017). Deze aanbieding kun je geen slechte koop mee doen en is geschikt voor iedereen die tussen 10 en 40 vaardagen per jaar maakt op wateren van Friesland tot de Noordzee.
 • De pakken van XM / Making Waves Offshore (met de stoftype T5000 / T6000) kosten op dit moment rond de 150 euro (2016) en zijn van een prijs / kwaliteit die niet te verslaan is. In duurzaamheid en pasvorm niet uitmuntend, maar zonder meer geschikt voor alle vaargebieden van Euros. Een veel betere keus dan de modellen van betere merken in deze prijsklasse.
 • Last but not least, een tip: Schouderbanden van je rugtas zijn funest voor je zeilpak. Trek tijdens het treinen dus liefst een andere jas aan, mocht je die hebben. Stop je jas dan ook niet in een aangestampte backpack: de reflecteuren breken gegarandeerd van je jas af.