Aanschaf zeillaarzen

Uit EurosWiki

Zeillaarzen zijn een onderdeel van volledige zeiluitrusting. Ze houden voeten droog waardoor afkoeling kan worden voorkomen. Hierdoor verschillen ze dan ook van wetsuit schoenen, die werken op het principe van een stilstaande (warme) laag water/lucht. Er zijn diverse soorten laarzen die geschikt zijn om mee te zeilen, in diverse prijscategorieën. Laarzen kunnen worden onderscheiden door de constructie, materiaalkeuze, wel-/niet ademend, voering, aanwezigheid van een veter en een gaiter.

Materiaalkeuze

Laarzen worden gemaakt van rubber, (kunst) leer en Gore-Tex of equivalenten. De rubberen laarzen bieden weinig comfort omdat deze niet kunnen ademen, iets wat bij Gore-Tex en leer wel het geval is. Bij rubberen laarzen wordt zweet niet afgevoerd maar blijft zitten in de sok. Hierom is het verstandig om een behoorlijke voorraad (warme) sokken mee te nemen als je rubberen laarzen gebruikt.

Laarzen gemaakt van Gore-Tex hebben vaak zowel aan de binnen- als buitenzijde een stevig materiaal (vaak in de vorm van Cordura) wat als bescherming dient voor het daadwerkelijke membraan. De binnenzijde kan ook voorzien zijn van een extra voering. Een voordeel van volledig stoffen laarzen is dat zij erg flexibel zijn, en dus makkelijk in een tas te vervoeren zijn.

Leren laarzen hebben ook vaak een Gore-Tex membraan aan de binnenkant van de voering. Verder zijn de laarzen veelal niet volledig van leer, maar zijn de schachten gemaakt van een Cordura constructie, versterkt met leer. Leer heeft als voordeel dat het van nature ademt, waardoor je minder last hebt van klamme voeten.

Lengte schacht

Laarzen worden uitgevoerd met een hoge en lage schacht. De hoge schacht komt het meest voor en is ook het handigste in gebruik. De lage schacht bied minder oppervlak voor een zeilbroek om overheen te vallen waardoor de zeilbroek sneller van de laars af kan glijden als er veel gehurkt of op de knieën wordt gezeten.

Zool

De goedkoopste laarzen zijn in principe tuinlaarzen met een ander type zool. Waar tuinlaarzen bedoeld zijn om in drassige ondergrond voldoende grip te bieden werkt deze aanpak op een nat dek niet. Op een nat oppervlak zoals een dek is vooral contactoppervlak een bepalende factor in de hoeveelheid grip die een zool biedt. Noppenzolen zullen dan ook aanzienlijk minder grip bieden dan een zool ontwikkeld voor zeillaarzen/schoenen.

Zolen ontwikkeld voor zeillaarzen hebben vaak een dicht patroon van 'kanaaltjes' waarbij er een vrij vlakke zool ontstaat.

Constructie

Rubberen laarzen worden over het algemeen uit één stuk gegoten, met een lasnaad op de achterzijde van de kuit. De zool wordt ook met een lasnaad vastgezet waarna het geheel wordt afgedicht met een rubber tape. Na verloop van tijd (en onder invloed van het gebruik) is het mogelijk dat deze lasnaden het begeven waardoor de laars niet meer waterdicht is.

Laarzen gemaakt van Gore-Tex en leer worden zowel gestikt als gelijmd, wat voor een degelijkere constructie zorgt. Deze laarzen kunnen ook veelal worden gerepareerd door de fabrikant indien er onverhoopt toch iets mis mee is.


Extra features

Een aantal laarzen hebben extra 'opties' die het dragen van de laars comfortabeler maakt. Zo is de Lizard Spin voorzien van een veter en klitteband om de wreef. Hierdoor blijft de laars goed om de voet zitten en gaat deze niet schuiven. Musto heeft recent ook een laars uitgebracht met een soortgelijk systeem.

Een andere optie is de aanwezigheid van een 'gaiter'. Dit is een extra sok aan de buitenkant van de schacht die over de zeilbroek heen kan worden getrokken. Dit kan erg wenselijk zijn indien er veel op de knieën wordt gezeten waardoor er de kans bestaat dat een brekende golf tussen de zeilbroek en de schacht van de laars door kan spoelen. Een gaiter voorkomt dit doordat deze aansluit op de onderkant van een zeilbroek. Een bekend voorbeeld van een dergelijke laars is de Dubarry Crosshaven. Hoewel de Lizard Spin ook over een extra hoes beschikt is het van belang op te merken dat deze niet volledig waterdicht is. De Lizard Spin is dus niet voorzien van een extra gaiter, de hoes dient enkel ter bescherming van de veter.

Koopadvies

Indien je nog niet zeker bent van waar je wil zeilen, koop dan niet meteen een set Dubarry laarzen. Een beter idee is om te beginnen met een set rubberen laarzen, deze zullen je voeten ook tijdens een zeezeilperiode droog houden. Indien je dan daarna besluit verder te gaan met zeilen, kijk dan naar een beter set laarzen. Dit voorkomt dat je, als je na een jaar besluit niet meer te willen zeilen een paar laarzen van >€200,- op de plank hebt staan. Neem ook vooral een set hoge laarzen, dit voorkomt dat een golf alsnog voor natte sokken zorgt indien de zeilbroek van de laars glijdt.