Hoog aan de wind: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Dit is een [[koers]] ten opzichte van de wind waarbij het doel is zo dicht mogelijk tegen [[in de wind]] te varen. Aangezien je met een zeilboot niet recht tegen de wind in kan varen, is het best haalbare hoog aan de wind.
+
'''Hoog aan de wind''' is een [[koers]] ten opzichte van de wind waarbij het doel is zo dicht mogelijk tegen [[in de wind]] te varen. Aangezien je met een zeilboot niet recht tegen de wind in kan varen, is het best haalbare hoog aan de wind. Een andere benaming voor "hoog aan de wind" is '''scherp aan de wind'''.
  
 +
== Relevante factoren ==
  
 +
Hoe hoog je aan de wind kan varen, hangt af van de verhouding tussen weerstand en [[lift]] op de [[kiel]] en de zeilen, en de verhouding tussen bootsnelheid en windsnelheid. Tipwervel weerstand (de dominante component van de waterweerstand) gaat kwadratisch met de sterkte van de wervel. Lift is evenredig aan het product van wervelsterkte en snelheid, dus snelheid houden is een must. De luchtweerstand verminderen helpt ook, dus alles boven dek netjes opruimen, een eventueel weggereeft stuk zeil compact bij elkaar binden en laag blijven helpt. Ten slotte is de [[gewichtstrim]] relevant. Het [[roer]] is namelijk korter dan de kiel, en heeft voor de zelfde lift dus een grotere wervel nodig. Je wilt dus weinig roerdruk, zodat de kiel voor de lift zorgt.
  
 
[[Categorie:Zeilterm]]
 
[[Categorie:Zeilterm]]

Huidige versie van 16 aug 2007 om 22:52

Hoog aan de wind is een koers ten opzichte van de wind waarbij het doel is zo dicht mogelijk tegen in de wind te varen. Aangezien je met een zeilboot niet recht tegen de wind in kan varen, is het best haalbare hoog aan de wind. Een andere benaming voor "hoog aan de wind" is scherp aan de wind.

Relevante factoren

Hoe hoog je aan de wind kan varen, hangt af van de verhouding tussen weerstand en lift op de kiel en de zeilen, en de verhouding tussen bootsnelheid en windsnelheid. Tipwervel weerstand (de dominante component van de waterweerstand) gaat kwadratisch met de sterkte van de wervel. Lift is evenredig aan het product van wervelsterkte en snelheid, dus snelheid houden is een must. De luchtweerstand verminderen helpt ook, dus alles boven dek netjes opruimen, een eventueel weggereeft stuk zeil compact bij elkaar binden en laag blijven helpt. Ten slotte is de gewichtstrim relevant. Het roer is namelijk korter dan de kiel, en heeft voor de zelfde lift dus een grotere wervel nodig. Je wilt dus weinig roerdruk, zodat de kiel voor de lift zorgt.