Dirk: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wgodlieb (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De [[kraanlijn]] voor een platbodem. De dirk is vertraagd zodat je makkelijk in je eentje de gehele [[giek]] kunt hijssen. Op de [[Ebenhaëzer]] wordt de dirk gebruikt tijdens het hijssen en strijken van het [[grootzeil]]. Tijdens elke keer [[pieken]] valt het de giek weer opnieuw in de dirk. Het is dan verstandig om niet te dicht bij de dirk te staan.
De [[kraanlijn]] voor een platbodem. De dirk is vertraagd zodat je makkelijk in je eentje de gehele [[giek]] kunt hijssen, officieel heet alleen het vertraagde deel de Dirk. Het deel dat vanaf de vertraging via de mast naar het uiteinde van de giek loopt is ook op een platbodem de kraanlijn. Maar in de volksmond heet het geheel gewoon de Dirk.
 
Op de [[Ebenhaëzer]] wordt de dirk gebruikt tijdens het hijssen en strijken van het [[grootzeil]]. Tijdens elke keer [[pieken]] valt het de giek weer opnieuw in de dirk. Het is dan verstandig om niet te dicht bij de dirk te staan.





Versie van 19 dec 2006 17:51

De kraanlijn voor een platbodem. De dirk is vertraagd zodat je makkelijk in je eentje de gehele giek kunt hijssen, officieel heet alleen het vertraagde deel de Dirk. Het deel dat vanaf de vertraging via de mast naar het uiteinde van de giek loopt is ook op een platbodem de kraanlijn. Maar in de volksmond heet het geheel gewoon de Dirk.

Op de Ebenhaëzer wordt de dirk gebruikt tijdens het hijssen en strijken van het grootzeil. Tijdens elke keer pieken valt het de giek weer opnieuw in de dirk. Het is dan verstandig om niet te dicht bij de dirk te staan.


Zie ook

Marie, dat is de dirk voor de fokkeboom.